Zamućen vid Zamućen vid

Zamućen vid

Zamućen vid je gubitak oštrine vida, čineći da predmeti izgledaju maglovito.

Zamućen vid na jednom ili oba oka

Primarni razlog zamućenog vida su greške u indeksu prelamanja-kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam. Ali zamućen vid može takođe biti simptom mnogih ozbiljnih problema, uključujući potencijalne pretnje bolesti očiju ili neurološki problem.

Zamućeni vid može biti na oba oka, ili samo na jednom oku.

Nejasan vid, gde su predmeti zamračeni i „mlečni“, se često mešaju sa zamućenim vidom.

Nejasan vid često je simptom specifičnih stanja kao što su katarakta, ali i zamućen i nejasan vid mogu biti simptomi ozbiljnih problema sa očima.

Zamućeni vid, uzroci i tretman

 • Kratkovidost. Zamućeni vid na jednom ili oba oka može biti simptom kratkovidosti, zajedno sa naprezanjem očiju i glavoboljama. Kratkovidost je najčešća greška u indeksu prelamanja i izaziva da objekti u daljini izgledaju zamućeno.
  Naočare, kontaktna sočiva i operacija su najčešći načini da se koriguje kratkovidost.
 • Hipermetropija. Zamućeni vid zbog hipermetropije je kada daleke objekte vidite oštro, ali oči ne mogu da se fokusiraju na bliže predmete. U nekim slučajevima čak i udaljeni objekti mogu izgledati zamućeno. Kao i kratkovidost može da se koriguje naočarima, sočivima i operacijom.
 • Astigmatizam. Zamućen vid na svim razdaljinama je često simptom astigmatizma. Astigmatizan je obično izazvan nepravilnim oblikom rožnjače. Astigmatizam takođe može da se koriguje naočarima, sočivima i operacijom.
 • Presbiopija. Ako imate više od 40 god. može početi da se javlja zamućen vid na blizinu kada čitate novine, i to je zbog pojave dalekovidosti, prirodnog stanja vezanim za godine.
 • Hronično suve oči. Sindrom hronično suvih očiju može uticati na vaše oči na mnogo načina, uključujući zamućen vid. Dok veštačke suze mogu da pomognu, kod težih oblika mogu biti potrebni i prepisani medikamenti da bi održali oko zdravim i vlažnim.
 • Trudnoća. Zamućen vid je čest tokom trudnoće i ponekad je povezan sa duplim vidom. Hormonalne promene mogu da utiču na oblik i debljinu vaše rožnjače, izazivajući da vam se zamuti vid. Suve oči su takođe česte u trudnoći.
  Uvek treba vašem doktoru reći za probleme sa vidom tokom trudnoće. Dok zamućeni vid nije uvek ozbiljan u nekim slučajevima može biti indikator dijabetesa ili visokog krvnog pritiska.
 • Očne migrene ili migrenske glavobolje. Privremen zamućen vid, treperenje svetlosti, ili cik-cak šare su sve česti simptomi za početak očne migrene ili migrenske glavobolje.
 • Zamućen vid posle laserske operacije. Vaš vid može biti zamućen ili maglovit posle laserske operacije ili bilo kog tipa operacije. Jasnoća bi trebalo da se poveća za nekoliko dana, ali može biti potrebno i nekoliko nedelja da bi vam se vid stabilizovao potpuno.
 • Kapi za oči i medikamenti. Određene kapi za oči mogu da izazovu iritaciju i zamućen vid. U većini slučajeva ovi sporedni efekti se otklanjaju veštačkim suzama ili prepisanim lekovima.
  Takođe neki lekovi kao pilule protiv alergija mogu da izazovu sporedne efekte suvog oka i zamućenog vida. Tokom temeljnog pregleda vaš oftalmolog može da vas posavetuje da li neki od vaših lekova izazivaju zamućen vid.
 • Preterano nošenje kontaktnih sočiva. Nošenje sočiva duže od onoga što vam je doktor prepisao izazvaće izgradnju proteina i drugih ostataka na sočivima koji izazivaju zamućen vid i povećavaju rizik od infekcija oka.

Zamućen vid može biti simptom ozbiljnijih problema oka

 • Stanje oka i bolesti. Ako imate iznenadni zamućeni vid na jednom oku i imate preko 60 god.moguće da vam se razvila makularna rupa u delu rožnjače. Zamućen vid takođe može biti simptom odvojene rožnjače, ili očnog herpesa i ostalih mogućih razloga.
  Određena stanja oka i bolesti mogu da izazovu trajni gubitak vida, zato je važno da posetite svog očnog lekara za dijagnozu i pravilan tretman.
 • Katarakta. Ukoliko se ne ukloni katarakta može da naraste toliko da ometa vid do tačke slepila. Operacija katarakte vrlo uspešno vraća izgubljeni vid.
 • Glaukom. Zamućen ili „tunel vid“ može biti indikator glaukoma. Simptomi mogu da uključuju postepeno ili naglo suženje polja vida. Bez intervencije, gubitak vida se nastavlja što može da rezultira slepilom.
 • Makularna degeneracija povezana sa godinama. Postepen gubitak i zamućenje vida uključujući smetnje kao što su pojavljivanje linija, može biti simptom makularne degeneracije, vodećeg simptoma slepila kod starijih ljudi.
 • Dijabetična retinopatija. Ako imate dijabetis neobjašnjivi zamućeni vid može biti zbog pojave dijabetične retinopatije, bolesti koja oštećuje očnu rožnjaču.
 • Kardiovaskularne i ostale sistemske bolesti. Zamućen vid, često povezano sa duplim vidom, može biti simptom hitnog stanja kao što je srčani udar ili izliv krvi u mozak; ili može biti rani znak multipla skleroze. Ako imate iznenadni zamućeni ili zamagljenii vid posetite odmah vašeg doktora.

Ako imate manjih zamućenja vida koji dolaze i prolaze to može da bude jednostavno od premora, prevelike izloženosti sunčevoj svetlosti. Međutim, iznenadne i kontinuirane promene u vidu kao što su zamućenost, dupli vid, tunel vid, mogu biti znak ozbiljnog stanja oka ili drugih zdravstvenih problema.

Ukoliko imate iznenadne promene vida odmah posetite lekara.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: « Presbiopija- Staračka Dalekovidost

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
 1. Tagovi
 2. Popularno
 3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20552

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19977

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17085

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15849

Prijava ili Registracija