Problem sa vidom kod dece predškolskog uzrasta Problem sa vidom kod dece predškolskog uzrasta

Problem sa vidom kod dece predškolskog uzrasta

Tokom predškolskog uzrasta od treće do šeste godine vaše dete će imati razvijen vid i vizuelne sposobnosti. Međutim, mogu se javiti neke smetnje koje detetu mogu stvarati problem pri svakodnevnim aktivnostima.

Predškolski uzrast - Znaci upozorenja

Ukoliko imate decu uzrasta od 3 do 6 godina budite svesni ovih znakova upozorenja od mogućih problema sa vidom predškolskog uzrasta:

 • Konstantno sedi suviše blizu televizora ili drži knjigu preblizu;
 • Naginje glavu da vidi bolje;
 • Često trlja oči, čak i kada nije pospano;
 • Zaklanja oči od svetlosti, preosetljivo na svetlost;
 • Vodene oči;
 • Zatvara jedno oko dok čita ili gleda TV;
 • Izbegava aktivnosti koje zahtevaju blizinu, kao što su bojenje ili čitanje ili daljinu, kao što je igranje sa loptom;
 • Žali se na glavobolju ili umorne oči.

Zakažite pregled kod oftalmologa ako vaše dete pokazuje bilo koji od ovih znakova.

Refrakcione greške

Najčešći problem sa vidom kod predškolske dece su refrakcione greške:

Dalekovidost je veoma česta kod male dece. Preterana dalekovidost može dovesti do strabizma, kao što su ukrštene oči. Ako je strabizam usled neispravljene dalekovidosti nošenjem pravilno propisanih naočara za vid često se oči mogu ispraviti. Operacija strabizma je obično potrebna ako je vaše dete ozbiljno razroko ili konstantan strabizam nije izazvala dalekovidost.

Nelečen strabizam može dovesti do ambliopije (lenjo oko). Ako se ne leči vremenom lenjo oko se “isključuje” i vid može biti trajno izgubljen.

Kratkovidost, koja se naziva i miopija je još jedan zajednički problem kod dece predškolskog uzrasta. Kratkovidost otežava deci da jasno vide tablu i druge udaljene objekte. U većini slučajeva kratkovidost može da se u potpunosti koriguje dioptrijskim naočarima ili kontaktnim sočivima.

Astigmatizam često izaziva zamagljen ili iskrivljen vid na svim udaljenostima. Kao i kratkovidost i dalekovidost, astigmatizam se uglavnom može u potpunosti korigovati dioptrijskim naočarima ili kontaktnim sočivima.

Motivisanje vašeg deteta da nosi dioptrijske naočare

Ako vaše dete mora da nosi naočare uključite ga u sam izbor naočara jer ako sam izabere okvir za dioptriju biće više motivisan da ga nosi. Takođe, potrebno je objasniti prednosti naočara za njega na konkretnim primerima kao što su “Tvoje nove naočare će ti pomoći da bolje vidiš loptu kada se igraš sa njom”.

Zakazati pregled očiju i izabratii naočare u isto vreme je dobro za vaše dete. Kao što znate, neka deca su više fokusirana početkom dana, dok druga živnu posle ručka ili popodnevnog odmora. Nemojte da posetite oftalmologa kada je vaše dete umorno, mrzovoljno ili gladno.

Prvo, odaberite nekoliko stilova okvira za vaše dete uz pomoć optičara. Onda dajte detetu da ih proba jer tako učestvuuje u odabiru. Na kraju usaglasite se sa detetom vezano za konačan izbor naočara vodeći računa da su udobne. Napravite diskusiju o tome kako poznaje puno ljudi koji nose naočare i kako oni vide mnogo bolje.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
 1. Tagovi
 2. Popularno
 3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20553

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19977

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15849

Prijava ili Registracija