Deca, kompjuteri i kompjuterski vid Deca, kompjuteri i kompjuterski vid

Deca, kompjuteri i kompjuterski vid

Danas, deca i kompjuteri su skoro nerazdvojni.

Deca, kompjuteri i kompjuterski vid

Kod mnoge školske dece, čak i predškolske koja provode sate ispred kompjutera svakoga dana, vredi razmisliti kakve efekte kompjuter može da ima na oči vaše dece i na njihov vid. Da li je to loše za njihove oči? Da li pomaže ili otežava školske obaveze? Trebaju li deca da nose naočare za kompjuter u školi?Ova i druga pitanja u vezi dece, kompjutera i kompjuterskog vida su česta.

Upotreba kompjutera poboljšava školsku spremnost

Nedavna istraživanja sugerišu da upotreba komjutera kod predškolske dece može u stvari poboljšati njihovu spremnost za školu. Deca koja rade na kompjuteru pokazuju bolji rezultat školske spremnosti i kognitivnog razvoja nego deca bez komjutera. Takođe deca koja rade na kompjuteru i kod kuće i u školi pokazala su se boljim od dece koja rade za kompjuterom samo u školi.

Kompjuterski rizik kod dece

Ali previše bilo čega može biti problem. Kao i odrasli, deca koja provode previše vremena ispred kompjutera imaju rizik od razvoja sindroma kompjuterskog vida.

Mnogi stručnjaci koji su specijalizovani za dečiji vid veruju da prolongirana komjuterska upotreba među decom dovodi u rizik za progresivnu kratkovidost.

Iz ovih razloga, dobra je ideja postaviti granice kod vaše dece kad je u pitanju količina vremena provedena ispred komjutera.

Smanjivanje rizika od CVS sindroma (sindrom kompjuterskog vida)

Da bi kod vaših najmlađih smanjili rizik o CVS-a problema, postarajte se da on ili ona sednu udobno i imaju „prirodnu“ pozu kada rade za kompjuterom. Karakteristike ove poze su:

 • glava stoji ravno sa vratom, nije zabačena nazad ili napred. Kompjuterski ekran treba da bude pozicioniran oko 15 stepeni ispod nivoa oka.
 • Leđa su ispravljena i ramena su unazad ali opuštena. Izbegavajte nadvijanje iznad tastature.
 • Gornji deo ruku je blizu tela i opušten
 • Podlaktice stoje ravno na stolu, sa laktovima koji formiraju najmanje ugao od 90 stepeni .
 • Šake su u istom nivou sa laktovima, sa malim savijanjem u zglobu
 • Stopala su ravna na podu ili odmaralištu za noge, sa kolenima koja formiraju bar 90 stepeni ugao.( Ugao iza kolena treba da bude otvoren; ne stavljati noge ispod stolice.)

Mnogi stručnjaci takođe predlažu da se sklonite od kompjutera na svakih 20-30 minuta da se uspravite i protegnete. Ovo pomaže kod opuštanja mišićne tenzije koja može da doprinese problemu kompjuterskog vida.

Smanjenje rizika od kratkovidosti povezane sa upotrebom kompjutera

Iako nasledni faktori igraju veliku ulogu u razvoju kratkovidosti u detinjstvu, neka istraživanja pokazuju da naprezanje očiju i posebno naprezanje kod upotrebe kompjutera takođe mogu da utiču.

Da bi videlo jasno na blizinu oko mora da izvrši napor kod fokusiranja. Neka istraživanja pokazuju da zamor izazvan konstantnim naprezanjem može dovesti do promena u oku koje izazivaju kratkovidost. Stručnjaci se slažu da se fokusiranjem na slike na kompjuterskom ekranu iziskuje veći napor nego čitanjem normalne knjige ili magazina.

Da bi se smanjio rizik od naprezanja koji dovodi do kratkovidosti kod dece koja provode puno vremena ispred kompjutera mnogi doktori predlažu česte pauze kod rada na komjuteru. Neki to zovu 20-20-10 pravilo: Svakih 20 min vaše dete bi trebalo da skloni pogled sa komjutera i gleda u predmet koji je najmanje 20 stopa udaljeno najmanje 10 sekundi.

Ova jednostavna vežba relaksira mišiće u oku i pomažu smanjenju naprezanja oka koja mogu izazvati kratkovidost. Neki oftalmolozi takođe predlažu specijalne naočare za kompjuter da pomognu oslobađanje naprezanja oka.

Saveti za nadgledanje upotrebe kompjutera kod mlađe dece

Sledeće strategije mogu da smanje rizik od naprezanja oka i sindroma kompjuterskog vida:

 • Kompjuter treba da bude dodatak, a ne zamena za edukativne aktivnosti kao što su umetnost, knjige, muzika, istraživanje prirode, igra i druženje sa drugom decom.
 • Roditelji treba da vode decu kroz upotrebu kompjutera. Budite pri ruci da pomognete vašem detetu, odgovarajte na pitanja i budite interaktivni u njegovom radu na kompjuteru.
 • Odvojite vreme da posmatrate vaše dete dok je za kompjuterom i učestvujte u aktivnostima sa njim. Posmatranjem njihovog rada na kompjuteru može vam pokazati na koji način oni misle da mogu rešiti problem.
 • Ohrabrite dete da radi sa bratom, sestrom ili drugom na kompjuteru kad god je to moguće. Korišćenje kompjutera sa ostalima podstiče socijalne veštine kao što su saradnja i gradi u vašem detetu sposobnost da priča i sluša.
 • Naučite više o softveru za mlađu decu i pažljivo pregledajte softver koji koristi vaše dete. Dostupni su mnogi programi visokog kvaliteta, ali neki nisu prikladni jer su teški za dečiju upotrebu.

Pripremite vaše dete za korišćenje kompjutera u školi

Da bi se uverili da je vaše dete spremno za korišćenje kompjutera u školi, zakažite očni pregled za njih na početku svake školske godine. Ovaj pregled treba da uključi testove koji procenjuju vid na blizinu za upotrebu kompjutera i čitanje kao i oštrinu vida na daljinu i blizinu.

Recite oftalmologu ako je vaše dete pokazalo neki znak problema sa vidom.

Kompjuteri su važan deo u životu i edukaciji dece. Kontrolni očni pregled pre početka svake školske godine omogućava detetu udobnost i mogućnost da radi najbolje što može .

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: « Tinejdžersko Doba: Vreme Za Sočiva?

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
 1. Tagovi
 2. Popularno
 3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20553

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19978

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15850

Prijava ili Registracija