Strabizam Strabizam

Strabizam

Strabizam je nemogućnost oba oka da održe pravilno poravnanje i rade zajedno kao tim.

Strabizam

Ako imate strabizam, jedno oko gleda direktno u objekat koji posmatrate, a drugo oko je neporavnato ka unutra (ezotropija, „zrikavost“), spolјa (egzotropija „razrokost“), naviše (hipertropija) ili na dole (hipotropija).

Strabizam može biti konstantan ili povremen. Odstupanje takođe može pogađati uvek isto oko (unilateralni strabizam), ili oba oka mogu na smenu da budu neporavnata (naizmenični strabizam).

Da bi sprečio dvostruki vid kod urođenog i strabizma u ranom detinjstvu, mozak ignoriše vizuelni input od neusklađenog oka, što obično kod tog oka dovodi do ambliopije ili „lenjog oka“.

Simptomi i znaci strabizma

Primarni znak strabizma je vidlјiva neporavnatost očiju, pri čemu je jedno oko okrenuto ka unutra, napolјe, gore, dole ili pod kosim uglom.

Kada je neporavnatost očiju velika i očigledna, to je strabizam „velikog ugla skretanja“, što se odnosi na ugao odstupanja između linije pogleda pravog oka i neporavnatog oka. Manje očigledno odstupanje oka se zove strabizam malog ugla.

Generalno, konstantni strabizam velikog ugla ne uzrokuje simptome kao što su naprezanje očiju i glavobolјe jer praktično nema pokušaja od strane mozga da ispravi oči. Zbog toga, strabizam velikog ugla obično izaziva ozbilјnu ambliopiju neusklađenog oka, ako se ne leči.

Što se tiče manje primetnih slučajeva strabizma manjeg ugla, veće su šanse da će izazvati simptome u vidu vizuelnih smetnji, naročito ako je strabizam povremen ili naizmeničan. Pored glavobolјe i naprezanja očiju, simptomi mogu uklјučiti nemogućnost da se lagodno čita, zamor pri čitanju i nestabilan ili „nervozan“ vid. Ako je strabizam malog ugla konstantan i jednostran, to može dovesti do značajne ambliopije neporavnatog oka.

Obe vrste strabizma mogu biti psihološki štetni i mogu da utiču na samopouzdanje dece i odraslih sa ovim problemom, budući da to ometa normalan kontakt očima sa drugima, često izazivajući neprijatnosti i stid.

Novorođenčad često imaju povremenu razrokost zbog nepotpunog razvoja vida, ali to često nestaje kako dete raste i vizuelni sistem nastavlјa da sazreva. Većina vrsta strabizma, međutim, ne nestaje kako dete raste.

Rutinski pregledi očiju dece su najbolјi način da se otkrije strabizam. Generalno, što se ranije strabizam otkrije i leči nakon pregleda očiju deteta, više je uspešan ishod. Bez lečenja, vaše dete može razviti dvostruki vid, ambliopiju ili vizuelne simptome koji bi mogli da ometaju čitanje i učenje u učionici.

Šta uzrokuje strabizam?

Svako oko ima šest spolјnih mišića (tzv. ekstraokularnih mišića) koji kontrolišu položaj i pokrete očiju. Za normalan binokularni vid, položaj, neurološka kontrola i funkcionisanje ovih mišića kod oba oka moraju biti savršeno usklađeni.

Strabizam se javlјa kada postoji neurološki ili anatomski problemi koji ometaju kontrolu i funkciju ekstraokularnih mišića. Problem može nastati u samim mišićima, ili u nervima ili centrima za vid u mozgu koji kontrolišu binokularni vid.

Genetika takođe može imati uticaja: Ako vi ili vaš supružnik imate strabizam, vaša deca imaju veći rizik za razvijanje strabizma, takođe.

Povremeno, kada dalekovido dete pokušava da se fokusira da nadomesti neispravlјenu dalekovidost, on ili ona će razviti tip strabizma koji se zove akomodativna ezotropija, gde su oči ukrštene usled preteranog napora u cilju fokusiranja. Ovo stanje se obično pojavlјuje pre druge godine, ali se može javiti i kasnije u detinjstvu. Često, akomodativna ezotropija se može u potpunosti korigovati naočarima ili kontaktnim sočivima.

Operacija strabizma

U većini slučajeva, jedini efikasan tretman za stalnu usklađenost oka je operacija strabizma. Ako vaš oftalmolog utvrdi da vaše dete ima strabizam, on ili ona može da vas uputi na oftalmologa koji je specijalizovan za operacije strabizma.

Uspeh operacije strabizma zavisi od mnogih faktora, uklјučujući pravac i veličinu ugla odstupanja oka. U nekim slučajevima može biti potrebna više od jedne operacije. Hirurg za strabizam može vam dati više informacija o tome u toku pre-hirurške konsultacije.

Operacija srabizma takođe može efikasno da uskladi oči odraslih sa dugogodišnjim strabizmom. U mnogim slučajevima odraslih strabizama, međutim, značajan stepen ambliopije može ostati i nakon što se ugroženo oko pravilno poravna. Zato je rano lečenje strabizma veoma važno.

Što se ranije strabizam operiše, to je verovatnije da će pogođeno oko razviti normalnu oštrinu vida i oba oka će zajedno funkcionisati kao tim.

Nehirurški tretman strabizma

U nekim slučajevima povremenih i strabizama malog ugla moguće je da se pobolјša usklađenost očiju nehirurški, terapijom vida.

StrabizamNa primer, insuficijencija konvergencije je specifična vrsta povremene egzotropije kod koje su oči obično usklađene ispravno kada gledate udalјene objekte, ali ne uspeva da se postigne ili održi pravilno poravnanje kada se predmet gleda iz bliza, kao pri čitanju, što dovodi do toga da jedno oko skreće ka napolje. Insuficijencija konvergencije može da ometa lagodno čitanje, izaziva naprezanje očiju, zamaglјen vid, dvostruki vid i glavobolјu.

Postoje i neki dokazi koji sugerišu da insuficijencija konvergencije može izazvati probleme pažnje i utiču na akademski učinak kod dece. 

Određene vrste strabizma takođe su povezane sa povećanim rizikom od kratkovidosti. Studija Mayo Clinic-a objavlјena 2010. pratila je 135 dece sa povremenom egzotropijom preko 20 godina i otkrilo se da je više od 90 odsto ove dece postalo kratkovido do svoje 20te. godine.

Sa druge, pozitivne, strane, čini se da nehirurška terapija vida može da bude efikasan tretman za insuficijenciju konvergencije. U studiji objavlјenoj u časopisu Archives of Ophthalmology, 73 odsto od 221 deteta sa simptomatičnom insuficijencijom konvergencije imalo je uspešan ili bolјi ishod posle 12-nedelјnog programa terapije vida u ordinaciji u kombinaciji sa očnim vežbama kod kuće.

Ponekad, hirurg za strabizam može da preporuči program terapije vida neko vreme nakon operacije strabizma za lečenje ambliopije i manjih problema binokularnog vida koji mogu da ostanu posle operacije. 

Pitanja koja treba postaviti

Prilikom konsultovanja sa vašim očnim lekarom ili hirurgom za strabizam pre tretmana, evo nekoliko važnih pitanja koja treba postaviti:

  • Ako se preporučuje operacija, raspitajte se da li će jedna operacija biti dovolјna ili će dodatni zahvati verovatno biti potrebni.
  • Pitajte hirurga o procentu uspešnosti za taj tip strabizma i operaciju koju je preporučio.
  • Pitajte koji kriterijumi se koriste za utvrđivanje da li je tretman uspešan. Drugim rečima, da li se „uspeh“ definiše kao smanjenje skretanja oka nakon čega su oči bolјe usklađene i izgledaju prirodnije, ili se uspeh definiše kao oči koje su savršeno usklađene sa normalnom oštrinom vida i dubinom percepcije.

Zapamtite, deca ne „prerastu“ strabizam. Za najbolјe vizuelne rezultate i za sprečavanje zastoja u razvoju i drugih problema, zatražite tretman strabizma što je pre moguće.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20553

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19977

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15849

Prijava ili Registracija