Ambliopija (Lenjo oko) Ambliopija (Lenjo oko)

Ambliopija (Lenjo oko)

Ambliopija (ili "lenjo oko") je problem razvoja vida kod odojčadi i male dece koji može dovesti do trajnog gubitka vida. Naučite simptome, uzroke i tretmane.

Ambliopija (Lenjo oko)

Ambliopija, takođe poznata kao lenjo oko, jeste poremećaj razvoja vida kod kojeg oko ne postigne normalnu oštrinu vida, čak i sa naočarima sa dioptrijom ili kontaktnim sočivima.

Ambliopija počinje u ranom detinjstvu. U većini slučajeva samo jedno oko je pogođeno. Međutim, u nekim slučajevima, smanjena oštrina vida može se javiti u oba oka.

Posebno ako se lenjo oko otkrije rano u životu i odmah leči, oslabljen vid se može izbeći. Ali, ako se ne leči, lenjo oko može izazvati ozbiljne smetnje u pogođenom oku, uključujući slepilo.

Znaci i simptomi ambliopije

Budući da je ambliopija obično problem razvoja vida odojčadi, simptomi ovog stanja mogu biti teški za raspoznavanje. Međutim, čest uzrok ambliopije je strabizam. Dakle, ako ste primetili da vaša beba ili dete ima ukrštene oči ili neku drugu vidljivu neusklađenost očiju, treba zakazati odmah pregled oka - poželjno sa oftalmologom koji je specijalizovan za vid dece.

Drugi pokazatelj da vaše dete ima ambliopiju je ako on ili ona plače, ili negoduje kada mu pokrijete jedno oko. To može da sugeriše da ste pokrili "dobro" oko, a da je nepokriveno oko ambliopično, izazivajući zamagljen vid.

Šta uzrokuje ambliopiju?

Strabizam je najčešći uzrok ambliopije. Da bi se izbegao dvostruki vid usled loše usklađenosti očiiju, mozak ignoriše vizuelni input iz neusklađenog oka, što dovodi do ambliopije u tom oku. Ovaj tip ambliopije se zove strabizmička ambliopija.

Ponekad, ambliopija je izazvana nejednakim refrakcionim greškama u oba oka, uprkos savršenom poravnanju očiju. Na primer, jedno oko može imati značajnu nekorigovanu kratkovidost ili dalekovidost, dok drugo oko ne. Ili jedno oko može imati značajan astigmatizam a druge oko ne.

U takvim slučajevima, mozak se oslanja na oko koje ima manju nekorigovanu grešku prelamanja i "isključuje" zamagljen vid iz drugog oka, zbog čega nastaje ambliopija u tom oku zbog njegove neupotrebe. Ovaj tip ambliopije se zove refraktivna ambliopija (ili anizometrička ambliopija).

Lečenje ambliopije

U nekim slučajevima refraktivne ambliopije, normalan vid može se jednostavno postići potpunim ispravljanjem refrakcijske greške u oba oka sa naočarima ili kontaktnim sočivima. Obično, međutim, barem neko povezivanje "dobrog" oka je potrebno da natera mozak da obrati pažnju na vizuelni input iz ambliopičkog oka i omogući normalan razvoj vida u tom oku.

Novosti vezane za ambliopiju

Ne brinite: šiške ne uzrokuju lenjo oko!

Možda ste negde pročitali da nošenje dugačkih šiški preko jednog ili oba oka može izazvati vizuelne probleme, pa čak i uzrokuje lenjo oko tokom vremena. To je mit.

U redu, nekako je moguće da šiške izazovu lenje oko, ali samo ako:

  • Je u pitanju dete čiji se vizuelni sistem još uvek razvija.
  • Jedan ili oba oka su tako dobro pokriveni da dete ne može ni da ih koristi.
  • I pokrivenost je konstantna - ceo dan i celu noć.

Lečenje strabizmičke ambliopije često uključuje operaciju strabizma da se isprave oči, zatim povijanje oka i često neki oblik terapije vida da pomogne da oba oka zajedno rade jednako kao tim.

Povijanje može biti potrebno nekoliko sati dnevno ili čak ceo dan i može da traje nedeljama ili mesecima.

Ako imate dosta problema da vaše dete skine povez, možete razmisliti o specijalno dizajniranim protetskim sočivima koja sprečavaju da svetlost uđe u zdravo oko, ali ne utiče na izgled vašeg deteta. Iako su protetska kontaktna sočiva skuplja od običnog poveza i zahtevaju pregled kontakt sočiva, mogu učiniti dosta u teškim slučajevima tretmana ambliopije kada je mala saglasnost za povezom za oko.

Kod neke dece, koriste se atropin kapi za lečenje ambliopije umesto poveza. Jedna kap se sipa u zdravo oko vašeg deteta svaki dan (vaš lekar će vas uputiti). Atropin zamagljuje vid u zdravom oku, što primorava vaše dete da više koristi oko sa ambliopijom, da ga ojača. Jedna od prednosti korišćenja atropin kapi je da se ne zahteva vaš stalni nadzor da li vaše dete nosi povez.

U jednoj velikoj studiji 419 dece mlađe od 7 godina sa ambliopijom u rasponu od 20/40 do 20/100 pre tretmana, atropin terapija daje uporedive rezultate sa povezom oka (mada je poboljšanje vida u lenjom oku bilo nešto veće kod grupe sa povezom). Kao rezultat toga, neki prethodno skeptični očni lekari koriste atropin kao svoj prvi izbor za lečenje ambliopije, pre nego povezivanja oka.

Međutim, atropin ima sporedne efekte koje bi trebalo uzeti u obzir: osetljivost na svetlost (jer je oko stalno prošireno), crvenilo i moguće paraliza cilijarnog mišića posle dugotrajne upotrebe atropina, što bi moglo uticati na akomodaciju oka, ili sposobnost promene fokusa .

Pomoć za stariju decu i odrasle sa lenjim okom

Godinama, stručnjaci su verovali da ako tretman ambliopije nije pokrenut veoma rano u životu, nikakvo poboljšanja oštrine vida nije moguće. Smatralo se da je kritičan period za intervenciju oko 8 godina.

Ali sada izgleda da i starija deca i odrasli sa čak dugotrajno lenjim okom mogu imati koristi od tretmana ambliopije pomoću kompjuterskih programa koji stimulišu nervne promene i dovode do poboljšanja oštrine vida i osetljivosti na kontrast.

Jedan takav program - takozvani RevitalVision – doveo je do poboljšanja vida kod starije dece sa lenjim okim i odraslih sa dugogodišnjom ambliopijim. Tretman se obično sastoji od 40 treninga od 40 minuta, sprovedenih u periodu od nekoliko nedelja.

U jednoj kliničkoj studiji 44 ambliopične dece i odraslih u rasponu starosti od 9 do 54 godina, kod 70,5 odsto učesnika je došlo do poboljšanja oštrine vida za 2 ili više linija na standardizovanom grafikonu nakon punog režima RevitalVision treninga.

Trenutno, RevitalVision je jedini kompjuterizovani tretman za ambliopiju koji je odobrila FDA. Program je odobren za lica od 9 godina i starije sa najbolje ispravljenim vidom od 20/100 ili više i sa malo ili nimalo strabizma.

Drugi kompjuterski programi za lečenje lenjeg oka su takođe dostupni i u upotrebi od strane očnih lekara koji su specijalizovani za vid i terapiju vida dece.

Rano otkrivanje i lečenje je važno

Iako moderni tretmani ambliopije mogu poboljšati vid kod starije dece i odraslih, većina stručnjaka se slaže da je rano otkrivanje i lečenje lenjog oka korisnije za normalan razvoj vida i najbolje vizuelne ishode lečenja ambliopije.

Ambliopija neće nestati sama od sebe, a nelečeno lenjo oko može dovesti do trajnih vizuelnih problema. Ukoliko se kasnije u životu na jačem oku vašeg deteta razvije bolest ili je povređeno, on ili ona će zavisiti od lošijeg vida ambliopičnog oka, tako da je najbolje da lečenje ambliopije počne rano.

U nekim slučajevima, nekorigovane refraktivne greške i ambliopija kod male dece mogu da dovedu do ponašanja koje ukazuje na razvojne ili druge poremećaje, a problem je čisto vizuelne prirode.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: « Alergije Belova paraliza »

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20553

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19978

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15850

Prijava ili Registracija