Razvoj vida vašeg novorođenčeta Razvoj vida vašeg novorođenčeta

Razvoj vida vašeg novorođenčeta Novo

Jedan od najznačajnijih trenutaka kada dobijete dete jeste kada vaše novorođenče prvi put otvori oči i napravi vizuelni kontakt sa vama. Ali nemojte biti zabrinuti ako se to ne desi odmah.

Potrebno je neko vreme da bi se vizuelni sistem novorođenčeta razvio. U prvoj nedelji života bebe ne vide puno detalja. Njihov prvi pogled na svet je nejasan i samo u nijansama sive. Potrebno je nekoliko meseci da se vid vašeg deteta potpuno razvije.

Ukoliko poznajete prekretnice razvoja vida vaše bebe (i šta možete da uradite da biste pomogli) možete osigurati da vaše dete pravilno razvija vid i maksimalno uživa u svetu.

Vid novorođenčeta počinje da se razvija tokom trudnoće

Vid vašeg deteta počinje da se razvija pre rođenja. Kako vodite računa o sopstvenom telu tokom trudnoće tako je izuzetno važno da vodite računa o razvoju tela i uma vaše bebe , uključujući oči i centre vida u mozgu.

Pratite uputstva vašeg doktora, pravilno se hranite, odmarajte se dovoljno , izbegavajte pušenje i konzumiranje alkohola ili droge tokom trudnoće jer ovi toksini mogu izazvati niz problema za vašu bebu, uključujući i ozbiljne probleme sa vidom.

Pušenje je posebno opasno za vreme trudnoće, dim cigarete sadrži oko 3.000 različitih hemikalija koje potencijalno mogu ugroziti ljude.

Čak uzimanje uobičajenih lekova, kao što je aspirin, može da predstavlja opasnost za vašu bebu kada ste trudni , povećava rizik od niske porođajne težine i problema prilikom porođaja . Mala težina je povezana sa povećanim rizikom od problema sa vidom kod odojčadi.

Uvek razgovarajte sa svojim ginekologom pre uzimanja bilo kakvih lekova tokom trudnoće , uključujući biljne suplemente i druge lekove bez recepta.

Bebine oči u prvom mesecu

Oči Vaše bebe nisu veoma osetljive na svetlost u prvom mesecu života . U stvari , količina svetlosti koja je potrebna za jednomesečnu bebu da bi bila svesna da je svetlost prisutna je 50 puta veća nego kod odrasle osobe . Tako da je u redu ostaviti nešto svetla , to im neće smetati dok spavaju.

Bebe , vrlo brzo, počinju da razvijaju sposobnost da vide u bojama. U prvoj nedelji posle rođenja mogu da vide crvrnu, narandžastu , žutu i zelenu boju, ali je potrebno nešto više vremena da bi mogli da vide plavu i ljubičastu boju. To je zato što plavo svetlo ima kratku talasnu dužinu a u ljudskoj mrežnjači postoji manje receptora boja za plavu svetlost.

Nemojte biti previše zabrinuti ako oči bebe ponekad ne izgledaju da rade zajedno kao tim u ranoj fazi. Jedno oko se može povremeno pomeriti ka unutra ili ka spolja u odnosu na pravilno poravnanje i to je normalno. Ali ako vidite veliku i konstantanu asimetričnost očiju, obavestite lekara odmah.

Da biste stimulisali vid vaše bebe ukrasite sobu sa svetlim, veselim bojama , uključuju slike i namještaj sa kontrastnim bojama i oblicima.

Razvoj vida u drugom i trećem mesecu

Veliki napredak u razvoju vida se odvija u drugom i trećem mesecu. Bebe razvijaju oštrinu vida tokom ovog perioda a njihove oči počinju da se kreću bolje kao tim. Vaše dete bi trebalo da sledi kretanje objekata u ovoj fazi.

Takođe , odojčad u ovoj fazi razvoja uče kako da promene svoj pogled sa jednog objekta na drugi bez pomeranja glave i njihove oči postaju osetljivije na svetlost : sa tri meseca , bebin prag svetlosne detekcije je samo 10 puta veći od odrasle osobe ,tako da možete više zatamniti sobu kada beba spava.

Za stimulaciju razvoja vida dvomesečne i tromesečne bebe, Američka asocijacija Optometrista (AOA) ima sledeće preporuke:

  • Dodajte nove predmete u bebinu sobu ili često menjajte mesto njihovog kreveca ili postojećih predmeta u sobi,
  • Razgovarajte sa vašom bebom dok hodate po sobi,
  • Držite upaljenu noćnu lampu kako biste obezbedili vizuelni podsticaj kada je beba budna u svom krevecu,
  • Dok odojčad treba staviti na leđa kada spavaju kako bi se smanjio rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS), stavite ih na stomak kad su budni i možete ih nadgledati. Ovo obezbeđuje važna vizuelna i motorna iskustva

Razvoj vida u uzrastu od 4 do 6 meseci

U uzrastu od 6 meseci dolazi do značajnog napretka u ravoju centra za vid u mozgu omogućavajući da vaša beba vidi jasnije, da može pomerati oči brže i da prati pomeranje objekata preciznije.

U razdoblju od 4 do 6 meseci starosti brže pronalaze i skupljaju predmete i precizno usmeravaju bočicu ka ustima. Šest meseci starosti je važna prekretnica , jer je ovo vreme kada vaše dete treba da ima prvi očni pregled. Oftalmolog može obaviti neverbalno testiranje za procenu oštrine vida, otkrivanje kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma, i za procenu da li oči pomeraju ujednačeno.

Razvoj vida u uzrastu od 7 do 12 meseci

Vaše dete se sada kreće, puzi i ovo je važan razvojni period. U ovoj fazi, odojčad bolje razvijaju svest o njihovom ukupnom telu i uče kako da koordiniraju svoj vid sa svojim pokretima tela.

Nemojte se zabrinuti ako oči deteta počinju da menjaju boju. Većina beba se rađa sa plavim očima, jer tamniji pigmenti u irisu nisu u potpunosti razvijeni na rođenju. Vremenom, tamniji pigment se proizvodi u irisu i dovodi do promene boje očiju iz plave u braon, zelenu, sivu.

Savet: Možete stimulisati razvoj koordinacije oko-ruka-telo vašeg deteta tako što ćete leći na pod sa njim i ohrabriti ga da se dovuče do predmeta. Stavite omiljenu igračku na pod van njegovog domašaja i ohrabrite ga da je uzme. Takođe obezbediti dovoljno predmeta i igračaka koje dete može rastavljati i sastavljati.

Problem neusklađenosti očiju

Obratite pažnju na to da li oči vaše bebe rade zajedno kao tim. Strabizam je naziv za neusklađenost očiju odnosno nemogućnost oba oka da održe pravilno poravnanje. Ako se ne leči, strabizam može dovesti do ambliopije ( "lenje oko").

Iako je potrebno nekoliko meseci da se razvije vid odojčeta ako primetite da je jedno oko vaše bebe neusklađeno sa drugim, obratite se svom pedijatru ili oftalmologu što pre.

Problemi vida prevremeno rođenih beba

Pušenje u trudnoći znatno povećava rizik od preranog porođaja. Prevremeno rođene bebe su pod većim rizikom od očnih problema nego bebe koje su rođene na vreme.

Retinopatija prevremeno rođene dece (ROP).

Ovaj veoma ozbiljan poremećaj odlikuje se abnormalnim razvojem vaskularne mreže retine kod prevremeno rođene dece. Glavni faktori rizika za takvo stanje jesu gestacijska starost , niska porođajna težina , sepsa i terapija kiseonikom. U težim slučajevima, retinopatija prevremeno rođene dece može izazvati slepilo. Sve prevremeno rođene bebe su u riziku od ROP. Ako se vaša beba rodi pre vremena pitajte vašeg akušera da vas uputi na pedijatrijskog oftalmologa radi ispitivanja oka kako bi se isključila retinopatija prevremeno rođene dece.

Nistagmus

U većini slučajeva nistagmus izaziva da se oči pomeraju polako u jednom pravcu a zatim ”skoče” natrag u drugom pravcu. U nekim slučajevima nistagmusa oko se trza u stranu ili gore-dole. Nistagmus može biti prisutan pri rođenju ili se može razviti nedeljama i mesecima kasnije. Faktori rizika uključuju nepotpuni razvoj optičkog nerva, albinizam i urođena katarakta. Ako vaša beba pokazuje znake nistagmusa odmah se obratite oftalmologu.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20552

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19977

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15849

Prijava ili Registracija