Problemi vida povezani sa učenjem Problemi vida povezani sa učenjem

Problemi vida povezani sa učenjem Novo

Vid i učenje su blisko povezani. U stvari, stručnjaci kažu da je oko 80 odsto onoga što dete uči u školi vizuelno predstavljeno.

Kada deca imaju poteškoća u školi prilikom učenja i čitanja mnogi roditelji i nastavnici smatraju da dete ima problem sa vidom i neretko su u pravu. Naočare ili kontaktna sočiva često pomažu da deca bolje vide tablu u učionici ili knjigu na svom stolu.

Vid i teškoće u učenju

Problemi vida povezani sa učenjem nisu otežano učenje odnosno učenje sa invaliditetom. Pojedinci sa invaliditetom imaju određene teškoće u učenju kao : poremećaj u jednoj ili više psiholoških procesa koji su uključeni u razumevanju ili korišćenju jezika, govoru ili pisanju, koji se može manifestovati kao nesposobnost da se sluša, misli, govori, čita, piše, uključujući perceptualni invaliditet , povrede mozga , disfunkcija mozga.

Takođe otežano učenje odnosno učenje sa invaliditetom ne uključuje probleme sa učenjem koji su povezani sa vidom, sluhom ili motornim smetnjama.

Specifični problemi sa vidom mogu doprineti problemima u učenju kod dece.

Dakle, dete može imati problem otežanog učenja ili problem sa vidom ili i jedno i drugo.Potrebno je saznati pravi uzrok problema. Najbolji način da se to uradi je kroz timski pristup koji uključuje učitelje , školskog psihologa, dečijeg oftalmologa. Prepoznavanje uzroka na vreme povećava šanse da se problem uspešno leči.

Vrste problema vida koji su povezani sa učenjem

Vid je složen proces koji uključuje ne samo oči već i mozak. Specifični problemi povezani sa vidom i učenjem mogu se klasifikovati u tri grupe.

Refraktivni problemi

Ovi problemi mogu uticati na oštrinu vida kod oba oka. Refrakcijske greške su kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam kao i složenije optičke greške koje se zovu aberacija višeg reda.

Funkcionalni problemi sa vidom

Funkcionalni vid se odnosi na razne specifične funkcije oka i neurološke kontrole tih funkcija kao što je na primer da li se oči kreću podjednako odnosno da li rade kao tim. Deficiti funkcionalnih vizuelnih veština mogu uzrokovati zamagljen vid ili dupli vid, naprezanje očiju ili glavobolje koje mogu uticati na učenje.

Percepcijski problemi sa vidom

Vizualna percepcija uključuje razumijevanje onoga što vidite, i identifikovanje istog. To znači , na primjer, prepoznavanje reči koje ste prethodno videli, i pomoću očiju i mozga mentalno formiranje slike reči koju vidite.

Simptomi problema vida povezanim sa učenjem

Simptomi problema vida povezanim sa učenjem su:

 • Glavobolje ili naprezanje očiju
 • Zamućen vid ili dupla slika
 • Oči koje ne rade kao tim (pročitajte više o strabizmu)
 • Izbegavanje čitanja
 • Kratka pažnja tokom vizuelnih zadataka
 • Naginjanje glave kako bi se koristilo samo jedno oko , odnosno zatvaranje ili pokrivanje jednog oka
 • Postavljanje glave vrlo blizu knjige ili stola prilikom čitanja ili pisanja
 • Preterano treptanje ili trljanje očiju
 • Gubitak mesta dok se čita ili korišćenje prsta kao vodič
 • Spora brzina čitanja ili slabo razumevanje pročitanog
 • Poteškoće u prisećanju onoga što je pročitano
 • Izostavljanje ili ponavljanje reči
 • Loša koordinacija oko-ruka

Ako vaše dete pokazuje jedan ili više od ovih simptoma i poteškoća u učenju, moguće je da postoji problem vida vezanih uz učenje. Da biste utvrdili je li takav problem postoji potrebno je obratiti se oftalmologu koji se specijalizirao za dečiji vid.

Imajte na umu da deca s poteškoćama u učenju mogu doživeti emocionalne probleme kao što su teskoba, depresija i nisko samopoštovanje.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
 1. Tagovi
 2. Popularno
 3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20553

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19977

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15849

Prijava ili Registracija