Igračke i bezbednost očiju Igračke i bezbednost očiju

Igračke i bezbednost očiju Novo

Odabir prave igračke za sigurnost očiju je briga za svakog roditelja

Deca su rođena sa nerazvijenim vizualnim sistemom koji raste kao i oni. Kao deo normalnog razvoja vida novorođenčeta oni mogu videti predmete samo izbliza, a mališani i predškolska deca su obično dalekovidi. Nekoj deci školskog uzrasta potrebne su naočare.

Tokom svojih rastućih godina deca su vizuelno stimulisana. Ništa lakše ne stimuliše vid deteta nego igračka.

Imajte na umu da većina nezgoda u detinjstvu se dešavaju kod kuće sa igračkama. Deca provode mnogo vremena igrajući se sa igračkama tako da se morate uveriti da su te igračke bezbedne za celokupno zdravlje a posebno za oči.

Obično kada igračke nisu bezbedne to je zato što one nisu za detetov uzrast.

Kako do veličine igračke

Ruku pod ruku sa uzrastom treba se uveriti da je igračka razvojno prikladna. Manji komadi mogu se naći u igračkama označenim za decu uzrasta od 3 godine i više. Ako vaše četvorogodišnje dete još uvek voli da stavlja stvari u usta , onda te igračke nisu razvojno prikladne za dete. Ako je igračka dovoljno velika i ne može da se uklopi u usta deteta ostavite igračku sa strane dok vaše dete još ne odraste.

Uverite se da su igračke snažno konstruisane tako da se neće slomiti ili raspasti prilikom lagane igre, i proverite da boje i završna obrada nisu toksični i da se neće ljuštiti.

Izbegavajte igračke sa oštrim ivicama ili grubim krajevima ili komadima.

Koje igračke treba izbegavati

Izbegavajte igračke koje gađaju objekte u vazduhu – kao što su praćke i razne strele i strelice – za decu ispod 6 godina , a pažljivo nadzirite dete bilo kog uzrasta dok se igra sa takvim igračkama. Ako se vaše dete igra sa hemijskim setom ili setom za obradu drveta dajte mu naočare. Kada kupujete igračku na poklon obavezno obratite pažnju na starosno doba i preporuke o igračkama. Takve preporuke su tu sa razlogom.

Igračke koje imaju potencijalni rizik za povredu oka – posebno za malu decu bez nadzora i usmeravanja odraslih: su:

Igračke pištolji za gađanje bilo kog tipa projektila, pikado, pištolji koji izbacuju vodu, sprejevi koji izbacuju pene i razne hemikalije, štapovi, mačevi, sablje, štapovi za ribolov, laserski pokazivači i svetiljke.

Predlozi za igračke

Sledi nekoliko predloga kakvu igračku odabrati u odnosu na uzrast deteta koja će stimulisati njihov vizuelni razvoj i razviti koordinaciju oko-ruka.

Deca do 12 meseci. - zvečke, loptce, plišane igračke, blokovi, kuglice.

1-godišnjak. - modeliranje gline, lopte, plišane igračke, igračke za jahanje, puzzle, muzičke igračke, boje.

2-godišnjak. – bojice, plastelin, table i kreda, knjige, kuglice, plišane igračke, igračke koje se kreću, slagalice, muzičke igračke, ljuljaške, igračke domaćinstva (metla, grabulje, kosilica za travu), kuhinjsi predmeti (frižider, šporet, sudopera, sto, stolice…), perlice za nizanje, magnetna slova, igračke za penjanje.

3 do 6-godišnjaci. – velike bojice, veliki markeri, bojice, plastelin, table i kreda, set doktor/medicinska sestra, knjige, loptice, plišane životinje, bicikl, zagonetke, muzičke igračke, ljuljaške, igračke domaćinstva (metla, grabulje, kosilica za travu), igračke pisaća mašina ili registar kasa, kuhinjski predmeti (frižider, šporet, sudopera, sto, stolice), dečiji bazen,dečiji CD plejer, perlice za nizanje, , magnetna slova, igračke za penjanje, kompjuterske igre, igračka kamera sa filmom, košarkaški set, društvene igre, roleri.

7 do 10-godišnjaci. – bojice, flomasteri, plastelin,setovi zanatstva, knjige, lopte, plišane životinje, bicikl, slagalice, muzičke igračke, muzički instrumenti, ljuljaške, dečiji bazen, kasetofon, kompjuterske igre, kamera sa filmom, društvene igre, mikroskop, teleskop, roleri, skejtbord, sportska oprema, električni voz.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20552

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19977

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17085

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15849

Prijava ili Registracija