Ishrana za zdrave oči Ishrana za zdrave oči

Prednosti Omega-3 masne kiseline za oči

Možda će vam biti teško da poverujete da je mast od suštinskog značaja za vaše zdravlje, ali to je istina. Bez masti, naša tela ne mogu da funkcionišu pravilno. I bez odgovarajućih vrsta masti u ishrani, zdravlje naših očiju može da trpi. Masne kiseline su “gradivni blokovi” za izgradnju masti.

Ovi važni nutrijenti su od ključnog značaja za normalnu proizvodnju i funkcionisanje ćelija, mišića, nerava i organa. Masne kiseline su takođe potrebne za produkciju hormona i jedinjenja koji pomažu regulaciji krvnog pritiska, srca i zgrušavanja krvi.

Neke masne kiseline - esencijalne masne kiseline (EFA) - neophodne su u našoj ishrani, jer naše telo ne može da ih proizvede. Da bi smo ostali zdravi, moramo dobiti ove masne kiseline iz hrane.

Dve vrste esencijalnih masnih kiselina su omega-3 masne kiseline i omega-6 masne kiseline. Studije su otkrile da omega-3 masne kiseline, posebno, mogu doprineti zdravlju očiju.

Omega-3 masne kiseline uključuju dokozaheksaenske kiseline (DHA), eicoapentaenoic kiselina (EPA) i alfa-linolenska kiselina (ALA).

Omega-3 masne kiseline i razvoj vida kod odojčadi

Brojne kliničke studije su pokazale da su omega-3 masne kiseline od suštinske važnosti za normalan razvoj vida kod beba. DHA i druge Omega-3 masne kiseline se nalaze u majčinom mleku i takođe se dodaju u instant formule mleka. Omega-3 dopunske formule stimulišu razvoj vida kod dece.

Prema analizi nekoliko studija sprovedenih od strane istraživača sa Harvarda za javno zdravlje i objavljene u časopisu Pediatrics, autori tvrde da zdrave prevremeno rođene bebe koje su hranjene DHA- suplement formulom pokazale znatno bolju oštrinu vida sa 2 i 4 meseca starosti, u poređenju sa prevremeno rođenom decom koja su hranjena formulom koja ne sadrži omega-3 dodatak.

Dovoljne količine DHA i drugih omega-3 masnih kiselina u ishrani trudnica takođe je važno u normalnom razvoju vida kod beba.

U studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, kanadski istraživači su otkrili da devojčice čije su majke dobile DHA suplemente od svog četvrtog meseca trudnoće do porođaja imaju manje šanse da imaju ispod prosečnu oštrinu vida sa 2 meseca starosti od novorođenčeta majke koje nisu dobile omega-3 suplemente.

Prednosti Omega-3 masne kiseline za oči odraslih

Nekoliko studija ukazuje na to da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u zaštiti očiju odraslih od makularne degeneracije i sindroma suvog oka. Esencijalne masne kiseline takođe mogu da pomognu pravilno odvođenje očne tečnosti iz oka, smanjuje rizik od visokog pritiska očiju i glaukoma. U velikoj evropskoj studiji objavljenoj u 2008. godini, učesnici koji su jeli masnu ribu (odličan izvor DHA i EPA Omega-3 masne kiseline) najmanje jednom nedeljno imali su duplo manje rizika od razvoja neovaskularne bolesti, makularne degeneracije, u poređenju sa onima koji su jeli ribu manje od jednom nedeljno.

Takođe, 2009 Nacionalni očni institut (DPI) objavljuje studiju koja koristi podatke dobijene iz podataka o očnim bolestima povezanih sa starošću (AREDS) učesnici koji su imali najviši nivo omega-3 masnih kiselina u ishrani imali su 30 odsto manje šanse od svojih vršnjaka za razvoj makularne degeneracije u periodu od 12 godina.

U maju 2013, DPI je objavio rezultate velikog nastavka studije AREDS pod nazivom AREDS2. Između ostalog, AREDS2 istraživao je da li dnevnim dopunama omega-3 masnih kiselina, zajedno sa originalnim AREDS dodatak ishrani ili modifikacije te formule - koji sadrže beta-karoten, vitamin C, vitamin E, cink i bakar - nadalje će smanjiti rizik od AMD progresije među studijskim učesnicima sa prvim znacima makularne degeneracije. (Originalni AREDS-ov dodatak smanjuje rizik od AMD progresije za 25 odsto među sličnim stanovništvom.)

Pomalo iznenađujući rezultat AREDS2 je da se učesnici koji dopunjuju svoju ishranu sa 1.000 mg omega-3 dnevno (350 mg DHA i 650 mg EPA) ne pokazuju nikakvo smanjenje njihovog rizika za progresivno AMD tokom 5 godina trajanja studije , u poređenju sa učesnicima koji nisu primili omega-3 suplemente.

Moguće objašnjenje za ove različite zaključke iz AREDS i AREDS2 podataka može biti da omega-3 masne kiseline su efikasnije u smanjenju rizika povezana sa starosnim bolestima oka ima kada se dobija preko izvora hrane nego od prehrambenih dodataka, kao i da zdrava ishrana koja sadrži dosta omega-3, zajedno sa drugim važnim hranljivim materijama koje konzumiraju u svom životnom veku više štiti od uzimanja dodataka ishrani za period od 5 godina.

Omega-3 masne kiseline takođe smanjuju rizik od suvih očiju. U jednoj studiji više od 32.000 žena starosti između 45 i 84, one sa najvećim odnosom (potencijalno štetni) omega-6 masnih kiselina na korisne omega-3 masnih kiselina u ishrani (15-do-1) imalo je znatno veći rizik od sindroma suvog oka, u poređenju sa ženama sa najnižim odnosom (manje od 4-do-1). Studija je takođe pokazala da su žene koje su jele najmanje dve porcije tune nedeljno imale značajno manji rizik od suvog oka u odnosu na žene koje su jele jednu ili manje porcije nedeljno.

Omega-3 masne kiseline takođe mogu da pomognu lečenje suvih očiju. U nedavnoj studiji suvih očiju indukovanih kod miševa, topikalna primena omega-3 masne kiseline ALA dovela je do značajnog smanjenja znakova suvog oka i upale vezane za suvo oko.

Omega 3 hrana

Iako su obe omega-3 i omega-6 masne kiseline važne za zdravlje, balans ove dve vrste esencijalnih masnih kiselina u našoj ishrani je izuzetno važan. Većina stručnjaka veruje da odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u zdravoj ishrani treba da bude 4-u-1 ili manje. Nažalost, današnja tipična ishrana koju karakterišu značajne količine mesa i prerađevina, teži da sadrži 10 do 30 puta više omega-6 od omega-3 masnih kiselina. Ovaj debalans omega-6 (loših) i omega-3 (dobrih) izgleda da doprinesi uzroku velikog broja ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i bolesti srca, kancer, astmu, artritis i depresiju.

Jedan od najboljih koraka koje možete preduzeti da poboljšate svoju ishranu je da jedete više namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i manje onih koje su pune omega-6 masnih kiselina.

Ako niste ljubitelj ribe, još jedan način da proverite da li vaša ishrana sadrži dovoljno omega-3 je da uzimate suplemente. Oni su dostupni u kapsuli i tečnom obliku, a mnoge vrste poseduju ukus koji ne podseća na ribu. Drugi dobri izvori omega-3 masnih kiselina su laneno seme, laneno ulje, orasi i tamno zeleno lisnato povrće. Međutim, vaše telo ne može da obradi ALA omega-3 masne kiseline iz ovih izvora vegetarijanske hrane tako lako kao u DHA i EPA omega-3 masnih kiselina u ribi.

Da biste smanjili unos omega-6, izbegavajte prženu i prerađenu hranu. Mnoga ulja za kuvanje, uključujući suncokretovo ulje i kukuruzno ulje, su pune omega-6 masnih kiselina. Visoke temperature u kuvanju stvaraju štetne trans-masne kiseline.

Za više zdrave ishrane i potencijalno bolje zdravlje oka, probajte ove jednostavne promene:

  • Zamenite ulja za kuvanje koje ima puno omega-6 masnih kiselina sa maslinovim uljem, što je znatno niži nivo omega-6 masnih kiselina.
  • Jedite puno ribe, voća i povrća.
  • Izbegavajte hidrogenizovana ulja (u mnogim grickalicama) i margarin.
  • Izbegavajte prženu hranu i namirnice koje sadrže trans masti.
  • Ograničite konzumiranje crvenog mesa.

Izbor zdrave ishrane koji uključuje raznovrsnu hranu sa dosta omega-3 masnih kiselina i ograničen unos potencijalno štetnih omega-6 masnih kiselina će značajno povećati vaše šanse za dobar vid i zdravlje.

SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/
Više u ovoj kategoriji: Ishrana za zdrave oči »

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20553

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19977

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15849

Prijava ili Registracija