Progresivna Sočiva - Stakla Progresivna Sočiva - Stakla

Progresivna Sočiva - Stakla

Progresivi se koriste za korekciju prezbiopije. Današnja progresivna sočiva su dizajnirana da zadovolje sve potrebe korisnika.

Prednosti Progresivnih Sočiva u odnosu na Bifokale i Trifocale

Pored estetskih prednosti, progresivna multifokalna sočiva pružaju prirodniju korekciju dalekovidosti nego Bifokalna ili Trifokalna sočiva.

Umesto dve ili tri dioptrije koje pružaju bifokalna ili trifokalna sočiva, progresivi su prava "multifokalna sočiva", koja obezbedjuju dioptriju na sve udaljenosti.

Kod progresivnih sočiva, možete jasno videti na male i velike udaljenosti. Takođe možete gledati u računar u srednjoj zoni i spustiti pogled na dole da biste čitali i radili na blizu. Sočiva daju veoma veliki konfor na svim daljinama.

Prilagodljivost na današnja moderna progresivna sočiva je veoma laka.

Pravilnom ugadnjom sočiva u vaš korekcijski ili sunčani ram treba da se podesi da oko prirodno odabere dioptirje koje mu odgovaraju za gledanje na svim udaljenostima.

Progresivna sočiva eleminišu dosadašnji problem kod bifokala i trifokala poznat kao "skok slike".

Kod konvencionalnih bifokala i trifokala, prelazak izmedju oštro definisane granice dve dioprtije ima se osećaj da slika skoči. Kod progresivnih sočiva,za razliku od bifokala, prelazi između polja su neprimetni, a između polja za daljinu i zone za blizinu postoji koridor duž kojeg se dioptrijska jačina kontinualno menja,što omogućava da se veoma konforno promeni fokus sa udaljenosti na blizinu i nazad , bez skokova slike.

Izbor najboljih progresivnih sočiva za vaše potrebe

Za stara progresivna sočiva ste morali odabrati veći ram, kako bi sve dioptrije stale. Ako je okvir bio suviše mali, dolazilo bi do problema sa čitanjem. U vidnom polju bi stalno smetao ram.

Ali proizvođači sočiva su našli rešenje. "Kratkim koridorom", kompaktnim dizajnom koji pruža veću zonu čitanja, progresivna sočiva se mogu ugraditi i u male moderne okvire.

Popularnost progresivnih sočiva je u ekspanziji poslednjih nekoliko godina, najčešće ih uzimaju osobe koje imaju presbiopiju – staračku dalekovidost. Današnja sočiva su dizajnirana da zadovolje sve potrebe.

Razlike u sočivima se odnose uglavnom na dužinu i širinu vidnog polja za pojedine dioprtije. Različiti delovi koridora se mogu smanjiti ili proširiti, u zavisnosti od filozofije proizvođača i nameni sočiva.

Neka progresivna sočiva su specijalno napravljena za korišćenje računara, na primer, i imaju širu srednju zonu. Neka mogu biti sa širim delom za čitanje. Vaš optičar će vam pomoći šta je najbolji izbor za vas, koja ćete sočiva najviše koristiti.

Progresivna sočiva, su isto dostupna u širokom spektru materijala, uklučujući običnu plastiku, polikarbonat, sa visokim indeksom tankoće i fotoosetljivim varijantama.

Prilagođavanje na vaša progresivna sočiva

Kod prvih naočara sa progresivnim sočivima, možda će trebati mali period navikavanja očiju da bi se osećali konforno. To može da traje nekoliko minuta ili nekoliko dana.

To je zato što vam sočiva omogućavaju da jasno vidite na svim distancama, ali i izaziva male nejasnoće u perifernom delu sočiva, levo i desno od progresivne snage koridora.

Ako pogledate krajnje desno ili levo, posebno kad gledate dole, možda će se desiti da vam je vid zamagljen. Periferni pogled ili nagli pokret glave može takođe uzrokovati da se doživi osećaj "plivanja".

Tokom poslednjih godina, progresivna sočiva sve vise napreduju u poboljšanju perifrnog vida. Danas je većina zadovoljna svojim progresivnim sočivima.

Ako imate problem sa zamućenim vidom ili "plivanjem", možete naučiti pokrete glave i očiju kako bi lakše gledali. Obično te smetnje su privremene i blage, i nestaće prilagođavanjem očiju na vaša nova sočiva.

Ako imate Hipermetropiju i veliku dioptriju, prilagođavanje na progresivna sočiva će možda potrajati malo duže. Ali sa današnjim dizajnom, skoro svako može da nosi progresivna sočiva.

Kako bi ste odabrali pravu dioptriju i vrstu progresivnih sočiva, posavetujte se sa vasim ofalmologom i optičarem. Stručno lice će vam pomoći u odabiru, prilagođavanju i održavanju progresivnih sočiva.

Uputiti pacijenta kako da nosi naočare sa progresivnim staklima

Pre svega potrebno je objasniti značaj pokretanja glave, odnosno objasniti da je kretanje glave i kretanje očiju bitno za postizanje maksimalnih vizuelnih beneficija koje pruža progresiv. Zatim je potrebno demonstrirati prelaze između polja za daljinu, koridora-prelazne zone i polja za blizinu na sledeći način:

  • Proverite da se pacijent udobno smestio;
  • Pokažite pacijentu tablu za testiranje vida u daljinu i pitajte ga da li jasno vidi;
  • Zamolite pacijenta da nagne glavu unazad i objasnite mu da slova u daljini postaju zamućena jer u tom položaju on/ona zapravo koristi progresivnu zonu za gledanje na blizinu;
  • Ponovite testiranje na pacijentovoj prirodnoj udaljenosti za čitanje;
  • Zamolite pacijenta da pomera glavu nadole i objasnite mu da slova postaju nejasna jer tako zapravo koristi progresivnu zonu za daljinu;
  • Objasnite da niži periferni delovi progresiva nemaju maksimalnu jasnoću vida zbog načina na koji su progresivi dizajnirani.
SK Company

Preduzeće SK Company d.o.o je osnovano 1990 godine u Beogradu i pretežna delatnost preduzeća je prodaja i distribucija sunčanih načara i dioptrijskih okvira. SK Company je ekskluzivni distributer fabrike DeRigo Vision S.p.A iz Italije sa svojim svetski poznatim brendovima: Police, Sting, Lozza, Fila, Givenchy, Escada, Furla, Ermenegildo Zegna,Chopard, Blumarine

Website: www.sk-company.rs/

Ostavi komentar

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

nazad na vrh
  1. Tagovi
  2. Popularno
  3. Komentari
Kako da pročitate vaš recept za naočare

Hits:20553

Ptoza (padajući, spušten kapak)

Hits:20405

Dupli vid (Diplopija)

Hits:19978

Tačkice, bljeskovi i mrlje

Hits:17919

Pinguecula i pterygium

Hits:17086

Okluzija oka (Infarkt oka)

Hits:15850

Prijava ili Registracija